Prolećni seminar 2008.

Iako su bila samo dva meseca između zimskog i prolećnog seminara, za neke polaznike je taj period bio prilično dug. Čini mi se da su svi bili pomalo iznenađeni što nas je na seminar došlo samo dvanaestoro. Neki su bili na pripremama za olimpijadu (Dino), neki imali obaveze u školi, neki bili bolesni. U svakom slučaju, odavno nas nije bilo ovako malo. A u stanici su, pored nas, bili još samo polaznici vežbovnog seminara hemije 1. Očigledno je stanica bila prilično pusta, ali je ipak bilo vrlo lepo jer su obe pečurke i cela računarska bile privatna svojina nas FIZIČARA. 🙂

Prvo predavanje – C programski jezik, ali u dve grupe, početničku i “advanced”. 😀 U početničkoj “grupi” kod Uroša je bila samo moja malenkost, jer ja stvarno nisam dobar u programiranju. Ostali su u računarskoj učili o kompajliranju u Linuxu i uopšte o radu u C-u kod Srećka. Zatim su nam predavači sa Instituta za fiziku (B.Acković i A.Zarić) pričali o GNU alatima, klasterima, Grid-u, za nas novom jeziku – Python (Pajton). Na predavanju o Pajtonu kod Andrije Zarića dobijali smo i čokoladice koje smo, naravno, trebali prethodno da zaslužimo. Mara je dobila prvu.

Sutradan – još programiranja, programiranja ali i malo matematike. Posle doručka nam je Uroš pričao o celularnim automatima i pisali smo kod za Game of life. U isto vreme su Mina i Rade bili na predavanju kod Srećka, ali se ne sećam o čemu je konkretno bilo reč. Zatim nam je Andrija pričao o algoritmima inspirisanim prirodom, a posle ručka nas je Srećko upoznao sa pravilima žurke u C-u. Trebalo je da isprogramiramo strategiju za jednu igru kockicama sličnu jambu da bi se u petak takmičili. Bilo je zanimljivo gledati Miljana i Igora kako se takmiče u proseku poena na milijardu iteracija, a razlika se javljala tek na četvrtoj decimali. Posle večere nam je Zeca predavala verovatnoću i statistiku da bismo lakše shvatili Marinino predavanje o Monte Carlu.

Treći dan je počeo Monte Carlom. Gospodin koji nije znao ništa o programiranju kada je došao na seminar je shvatio da je programiranje stvarno moćna stvar. Većini je Marinino predavanje bilo prilično zanimljivo. Posle smo konačno imali malo odmora od programiranja. Mlađen Đurić nam je predavao o modifikaciji vremenskih prilika i meteorologiji uopšte. Kod druge Marine slušali smo o upotrebi grafičkih kartica u pravljenju superračunara. Zatim smo prezentovali igračke o kojima je Mara već pisala u postu o zimskom seminaru. Posle večere smo gledali film “Jezgro” koji je prepun fizički nemogućih pojava, a zatim smo diskutovali o glupostima koje su se javljale.

Petak je bio rezervisan za bioinformatiku i naučno novinarstvo. Katarina Petrović nam je prvo pričala o primeni računara u biologiji, a posle smo i programirali nešto u MatLab-u. Naučno novinarstvo je bila druga tema o kojoj je Katarina pričala. Potom smo trebali da napišemo članak o jednom naučnom projektu na kom je Katarina bila saradnik na osnovu pres konferencije koju je ona održala. Posle večere je usledila dugo očekivana žurka u C-u. Svi smo se okupili u geografiji i na platnu gledali borbe. Većini je ovo bilo jaaako zanimljivo.

Sutradan smo krenuli kućama. Mnogi su ovaj seminar proglasili za jedan od najboljih. Za nama je ostala pusta stanica, koju su u nedelju napunili LNŠ-ovci.

4 replies on “Prolećni seminar 2008.”

  1. Taaako volim kad neko napise post 😀 da se prisetim utisaka sa seminara… jest ovo bio jedan od najboljih seminara 🙂 jedva cekam letnji

  2. Definitivno jedva cekam letnji!
    Dve nedelje svakodnevnih zurki u C -u (a ako zatreba oko necega i noci Matlaba 🙂 )

  3. Vas projekat za sad ima i najvise izgleda da uspe. Moj ce dobiti taj status tek za nekoliko sedmica, kad naucim jos dosta iz neke knjige o nenj. fluidima i kad detaljno razradim predlog projekta. Narafski, kad moj projekat dobije status potencijalnog uspesnog projekta onda cu jedva cekati letnji (iako i sad jedva cekam, ali pokusavam da se susdrzim).

  4. Nas projekat ide tako dobro iskljucivo zahvaljujuci Dashi 😛 al’ sad smo podelili posao za do letnjeg, pa cu valjda malo i ja da doprinesem 😀

Comments are closed.