O nama

Šta je Petnica?

Petnica je istraživačka stanica u blizini Valjeva u kojoj se u toku godine održava veliki broj seminara/programa za srednjoškolce.Više o Petnici možete saznati ovde.

Ko može da se prijavi za Petnicu?

Svi učenici srednjih škola iz Srbije ili drugih zemalja, ukoliko mogu prevazići jezičku barijeru. Jedini uslov jeste motivacija srednjoškolca da nauči i proba nešto novo, a ne ocene u školi, na primer. Postoje i dva specijalna seminara koji se održavaju jednom godišnje: Petnica International za studente iz inostranstva, i Letnja naučna škola, seminar za učenike sedmog razreda osnovne škole.

Šta se radi na seminaru fizike u Petnici?

Cilj naših seminara je da vas uvede u to kako izgleda baviti se fizikom. U tu svrhu seminari su kombinacija predavanja i praktičnog rada. Postoje dve grupe seminara fizike u Petnici. Seminari za one koji su se prvi put našli u Petnici (tzv. seminari za “mlađe” polaznike) ispunjeni su velikim brojem predavanja iz najrazličitijih oblasti fizike i bliskih nauka i izradom praktičnih vežbi u laboratorijama. Na seminarima svake sledeće godine posle toga (tzv. seminari za “starije” polaznike) imaćete priliku da uz našu pomoć smislite i uradite (samostalno ili u grupi) istraživački projekat iz fizike. Nije bitno koji ste razred kada se prvi put prijavite za Petnicu. Možete da dolazite u Petnicu tokom sve četiri godine srednje škole ili da prvi put dođete kada ste četvrti razred.

Na ovom sajtu možete naći polazničke projekte koji su rađeni na našem seminaru prethodnih godina, pogledati polaznički blog  i galeriju,kao i neke od materijala. Takođe, možete posetiti našu , koja okuplja bivše, sadašnje i potencijalne polaznike seminara fizike u Petnici.

Ko drži taj seminar? Ko ste vi?

Seminar fizike ima široku mrežu mlađih saradnika – studenata i diplomiranih fizičara, koji polaznicima pomažu u radu. Naši mlađi saradnici su studenti fizike, elektrotehnike, računarstva i drugih bliskih oblasti. Na skoro svakom seminaru dovodimo i profesore sa fakulteta, instituta i drugih naučnih institucija da drže predavanja i pomognu u održavanju seminara. Preko bivših polaznika i saradnika imamo bliske odnose sa svetskim i domaćim vodećim centrima u fizici kao što su CERN, Leiden, Boston, Madrid, New York, Irvine, Institut za fiziku u Beogradu, Fizički fakultet u Beogradu i drugi.

Kako mogu da se prijavim?

Postoji konkurs jednom godišnje – obično traje od sredine oktobra do kraja novembra. Informacije o konkursu se objavljuju na sajtu Stanice. Ovde možeš videti kako je izgledala prijava prethodnih godina. Verovatno će biti veoma slično i ove.

Leave a comment