Prolećno programiranje (prolećni seminar fizike 2)

Ovog proleća se seminar fizike 2 u Petnici vratio starom dobrom programiraju i primeni programiranja u fizici. Razlog je, naravno, veliki broj planiranih projekata koji su između ostalog računarske simulacije. Seminar je održan paralelno sa Exploratoriumom i prolećnim seminarom društvene istorije 1, dakle od 25. do 28. aprila.Prvog dana, posle standardnog upoznavanja sa programom, prebrojavanja pristiglih polaznika i čuvenog petničkog pasulja dobrodošlice, Marina nam je predavala o Matlabu. Zatim smo svi dobili zadatke koje ćemo u toku seminara rešiti i u Matlabu iscrtati divne fizičarske grafike. 🙂 Zatim smo imali predavanje ili više diskusiju o tome šta to sve istraživanje čini naučnim. Uveče oko 11h smo zajedno gledali film “Memento”. Specijalni gost je bio filmski kritičar koji je pokušao da nam što više približi umetničku vrednost filma.

Drugog dana nam je Andrija celo pre podne predavao o Python-u, a mi smo pokušavali (i uglavnom uspevali ^_^) da rešimo njegove male zadatke. Popodne je bilo posvećeno radu na projektima, razradi (ali i stvaranju 😀 ) ideja, ustanovljavanju potrebne opreme i sl. Uveče smo ponovo gledali film ali ovog puta francuski film “L’année dernière à Marienbad” (Prošle godine u Marienbadu).

Treći i poslednji radni dan je započeo predavanjem o Mathematici kod Vlade Lukovića. Popodne je bilo posvećeno prezentaciji rezultata rada na zadacima iz Matlaba, a deo večeri završnom sastanku i kratkom razgovoru o (ne)radu na projektima. Svi imaju nekakav plan šta će raditi do letnjeg seminara koji će se održati u drugoj polovini jula, pa to obećava dosta rada i, nadajmo se, uspešnih projekata.

U Petnici su se u ovom periodu stvorile 4 gitare koje su se vrlo često čule u hodnicima i učionicama nastavnog centra, ispod pečurke i u stacionaru. Bilo je mnogo pevanja, vreme je brzo prolazilo i tako se kao i uvek petnička družina trećeg jutra (a 4.

One reply on “Prolećno programiranje (prolećni seminar fizike 2)”

Comments are closed.