Jos jedan prodje seminar…

Zimski seminar fizike 2 počeo je prvog dana proleća. Dočekali su nas lepo vreme i nasmejani saradnici (mada su se iskreno i od srca smejali tek kad smo počeli da izlažemo svoje predloge projekata). Paralelno sa našim seminarem, tu su bili i matematičari, astronomi i geolozi.

Kada je reč o formalnim aktivnostima, pored predloga projekata koje su nam preporučivali saradnici, imali smo i nekoliko zanimljivih predavanja. Od nelinearne mikroskopije, preko već godinama konstantno aktuelnih nanotuba, pa sve do priče o verovatnoći događaja u klasičnom i kvantnom svetu. Bilo je priče i o alternativnoj istoriji, gde se su se analizirale moguće posledice toga da Darvin nije kročio na “Bigl”, brod kojim je obišao svet u svojoj mladosti, putovanjem koje ga je inspirisalo za postavljanje temelja teoriji evolucije. Poslednjeg dana održana je predavanje o optičkim telekomunikacijama, odnosno fizici koja stoji iza iole brzog Interneta zahvaljujući kome čitate ovaj blog, te predavanje o mogućnostima i ograničenjima simulacija u fizičkim sistemima sa akcentom na njihovoj primeni u ispitivanju transporta u nano i mikroporoznim materijalima. Između ostalog, saznali smo razliku između latte macchiato i capuccino kafe.

Osim toga, svakog dana posle večere održavan je sastanak na kome smo razgovarali o predlozima projekata kojima ćemo se baviti ove godine. Dosta izuzetno zanimljivih eksperimenata i simulacija je u najavi, ali i dosta projekata koje tek treba definisati. Svakako nas do prolećnog seminara sve čeka iščitavanje literature, razmišljanje i promišljanje. Naravno, moramo istaknuti i naše drugare kojima je ostalo “još samo da reše taj dvostruki limes” :D.

Ipak, čini se da je jedan grupni projekat kojim smo se bavili u saradnji sa matematičarima zasenio uobičajene petničke aktivnosti. Naime, novi vođa matematičara, fizičar Šuki, osmislio je i organizovao gradjenje petničke piramide. Negde oko ponoći, nas dvadesetak-tridesetak polaznika transformisalo bi se u egipatske robove, odnosno jeftinu radnu snagu, te spravljalo male tetraedre od običnih plastičnih cevčica po precizno definisanom algoritmu. Tetraedri su poslednjeg dana spajani u veće, samoslične strukture, koje su zatim spajane u još veće, ponovo slične strukture, koje su… Verovatno već naslućujete poentu! Na kraju, dobili smo šest metara visoku fraktalnu trodimenzionalnu verziju trougla Serpinskog. Sam pogled na dva sprata visoku gradjevinu od cevčica iz McDonald’s-a bio je i više nego dovoljna satisfakcija strpljivim vrednim radnicima! Svakako, deset velikih pica koje su stigle iz Valjeva bile su dobrodošla nagrada. Na kraju krajeva, ne može se ni puno njih pohvaliti prilikom za tako originalnu novu profil sliku na fejsu!

Naravno, pored svega navedenog, skladno ličnim preferencijama, našlo se vremena i za mafiju, gledanje utakmice na novom ogromnom fensi ekranu, druženje uz gitaru, blejanje na fejsu, pa i za “cepanje” zadataka iz ruskih zbirki.