Kako uspešno doći do ideje za projekat

Dobar petnički projekat je onaj:

1) Za koji je polaznik zainteresovan i strašno želi da ga uradi; ali bar pomalo zanimljiv i koristan i ostatku sveta.

2) Koji verovatno (skoro sigurno) neće rešiti globalne energetske probleme, ali mora ići bar mali korak dalje od onoga što je već otkriveno i istraženo u toj oblasti.

3) Tokom kojeg polaznik uči nove stvari, usavršava se, iskorišćava petničke materijalne i ljudske resurse koji su mu inače nedostupni.

Dalje, korisno bi bilo da polaznik već zna kojom oblašću bi želeo da se bavi i da li želi eksperiment ili simulaciju. Pritom su neka znanja koja polaznik trenutno nema nadoknadiva (programiranje), neka i nisu tako lako (kvantna mehanika).

Ne postoji tačan algoritam kako pronaći ideju za projekat, ali evo nekoliko predloga i primera odakle početi:

1) Stari petnički projekti – okačili smo apstrakte i radove iz prethodnih godina, pa možete pogledati kako je to izgledalo i možda se zainteresovati za neku temu.

2) Google – science fair projects (projekti za sajam nauke), science projects for undergrads (studentski projekti), science projects optics…

3) Google Scholar (http://scholar.google.com/) – kada se zainteresujete za određenu temu, potražite istraživačke radove preko ove specijalizovane pretrage. To su jedini kredibilni izvori informacija, a tako ćete se upoznati sa time šta je do sada urađeno u odabranoj oblasti i upoznati se sa metodama, eksperimentima i ostalim.

4) Sajtovi fakulteta i instituta u Srbiji (Fizički fakultet, PMF u Nišu, PMF u Novom Sadu, Elektrotehnički fakultet, Institut za fiziku u Zemunu, Institut u Vinči…) – ovde možete pronaći liste projekata i istraživačkih tema sa imenima istraživača, odnosno potencijalnih mentora. Ukoliko se zainteresujete za neku od tema, obavezno prvo kontaktirajte nas (na saljiizvestaj [at] gmail [tačka] com) i mi ćemo vam pomoći da kontaktirate potencijalnog mentora.